A l’abril del 2023, el Comitè Europeu de Protecció de Dades va confirmar unes directrius que tiraven per terra les instruccions del Tribunal Suprem i de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades. En aquestes directrius s’unifica el criteri d’Autenticació i Identificació que l’AGPD havia mantingut separat posant als dos dins de “categoria especial” per al tractament de dades.
L’article 12 d’aquesta directriu del Comitè Europeu de Protecció de Dades diu: ”Si bé ambdues funcions (autenticació i identificació) són diferents, ambdues es relacionen amb el procesament de dades biomètriques relacionades amb una persona física identificada o identificable i, per tant, constitueixen un tractament de dades personals, i més concretament un tractament de categories especials d’informació personal”.
Dat aquest canvi de criteri entre Autenticació i Identificació, l’AGPD s’ha vist forçada a canviar les seves directives i ha publicat una Guia sobre tractaments de control de presència mitjançant sistemes biomètrics.
En aquesta guia ja s’especifica el caràcter de “categoria especial” per a aquest tipus d’ús de les dades biomètriques, i en els articles IV i V es desvincula a aquesta forma de control d’accés el seu caràcter “necessari” que obliga el RGPD i deixa patent que és impossible superar el requisit de necessitat establert per a realitzar aquests tractaments, tot i comptant amb el consentiment dels traballadors. Al no poder complir aquests criteris, el reconeixement d’empremta dactilar o facial queda declarat prohibit amb caràcter general, excepte en els escassos suposats recollits en l’article 9 del RGPD (interès públic, sanitari, de seguretat pública, etc.).
Amb la nova interpretació de l’AEPD, s’ha de substituir un sistema de registre d’empremta dactilar o per reconeixement facial per una persona que controli i verifiqui l’accés o qualsevol eltre sistema que no impliqui l’ús de les seves dades biomètriques. La seva aplicació és immediata, pel que qualsevol empresa que utilitzi aquest sistema de reconeixement biomètric al 2023 pot ser sancionada per l’AEPD, sense importar que quan s’instal·lés tal sistema fos legal.
En el cas que estigueu utilitzant dispositius amb aquest mètode, truqueu a EBS Medical i us ajudarem per a poder utilitzar el dispositiu amb altres formes de fitxar, i en el cas que encara no utilitzeu cap sistema de fitxar, us assessorarem sense compromís.